Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Dossier:

Bijenkennis

1. Samen verdienen met bijen

Hoe kunnen agrarische ondernemers verdienen aan bijen? Waar vinden imkers de juiste drachtplanten en kunnen zij ook verdienen met bijen? In het kader van de bestuivingsbehoefte van vele gewassen in de land- en tuinbouw is er een sterke vraag naar bestuivingsvolken. In Groningen fungeert de Groep Groningen van de NBV als coördinatietrefpunt tussen boer en imker: zij vormen het drachtloket. Meer hierover leest u in de factsheet Drachtcoördinatie.
In de volgende hoofdstukken leest u hoe de imker en de agrariër verbonden zijn aan elkaar. Hoe zij nog beter van elkaar gebruik kunnen maken en hoe zij elkaar kunnen vinden én elkaars taal leren verstaan. Ter ondersteuning van een inleiding voor imkers en/of agrarische ondernemers is een presentatie gemaakt. Deze vindt u hier.
Een mooi voorbeeld van de samenwerking geeft de afdeling Salland van LTO Noord. Zij werken met een waarschuwingssysteem bij spuitwerkzaamheden. Door toevallige omstandigheden ontstaan maar inmiddels werkt het systeem heel goed. Loonwerkers bellen een avond voor de bespuiting op het land de imker op opdat de bijenkasten op tijd gesloten kunnen worden. 'Dat werkt prima', aldus de initiatiefnemer Gerrit Volkerink. Meer in de factsheet 'Samenwerking loonwerkers, imkers en boeren'.

Is deze informatie waardevol voor u? - Deze functie is 'anoniem' en enkel gericht naar de dossier beheerder!