Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws Subscribe to Nieuws

Leerzame praktijkmiddag voor dierenartsen

BNL uitleg dierenarts bekkenmatenmeten (S. Scheer)

Dierenarts Elena Groot kwam met de vraag "Ik wil graag meer weten over natuurlijk afkalven bij dikbillen en wat daar allemaal bij komt kijken." Daarom organiseerde BNL een praktische middag bij het bedrijf Jandlis van Jack Renken en Lisette van Es in Dronten. BNL-coordinator en pelvimetrist Bert van Abeelen deelde zijn kennis en liet de dierenartsen van Boven-Veluwe DierGezondheidCentrum ervaren wat het is om bekkens te meten. Het werd een zeer leerzame middag met enkele weken later de natuurlijke geboorte van Phelena, met begeleiding van Groot.
 

Excursie wekt nieuwsgierigheid bekkens eigen dieren

Arjan van Gorp wil nu ook de bekkens van zijn eigen dieren laten opmeten.

Een groep BWB-fokkers bezocht onlangs de veehouderij van Bert van Abeelen in Dorst om hun licht op te steken over het fokken op ruimere bekkenmaten. “Nu wil ik ook de maten van mijn eigen dieren weten.” 

Nieuwsbrief BNL december 2018

Nieuwsbrief BNL december 2018

In de nieuwsbrief Bewust Natuurlijk Luxe deze keer:
- een blog van de projectleider "Trots"
- de sucessvolle nationale keuringen vanuit BNL-perspectief "Luxe en ruim bekken gaan samen"
- een interessante excursie "Nu nieuwsgierig naar maten eigen dieren"
- het meetseizoen 2018-2019 "Voorbereidingen in volle gang".
 
Stuurgroep en projectteam BNL wensen iedereen een vruchtbaar 2019!
 
 

BNL volop in het nieuws

Veeteeltvlees juli 2018

Bewust Natuurlijk Luxe boert goed. De afgelopen periode is er uitgebreid aandacht aan besteed in de media. Veeteeltvlees heeft deze maand Verbeterd Roodbont 2.0 als hoofdartikel. “Het fokdoel van het VRB-stamboek luidt: roodbonte dieren fokken met veel luxe bespiering én ruime bekkenmaten om vanzelf te kunnen kalven”.

Nieuwe fokwaardenlijsten bekkenmaten

De nieuwe fokwaarden binnenbekkenmaten zijn bekend. CRV heeft de fokwaardenschattingen uitgevoerd met input van zo’n 1500 nieuwe metingen van meetseizoen 2017-2018. Bij BWB zijn er 356 stieren met een positieve fokwaarden voor bekkenhoogte. Bij VRB 192 stieren waarmee naar een ruimer bekken gefokt kan worden.
 

Weer meer animo bekkenmeten

Het is half maart en het meetseizoen begint zijn einde te naderen. En weer kunnen we vaststellen dat de animo voor deelname aan het bekkenmeten is toegenomen. Nu reeds is het aantal uitgevoerde metingen groter dat vorig jaar. Daarmee bestendigen de veehouders de stijgende lijn van de afgelopen jaren.
Met steeds meer gegevens komen er steeds meer fokwaarden en kan steeds beter geselecteerd worden om te fokken naar ruimere bekken.
 

Zeer geslaagde praktijkdag Utrecht

BNL praktijkdag Utrecht

Voor het onderdeel kennis van natuurlijke afkalvingen organiseerde Bewust Natuurlijk Luxe in samenwerking met de Faculteit Diergeneeskunde  en de KNMvD een druk bezochte praktijkdag in Utrecht.

Update activiteiten BNL

BNL kennisdag Jacobushoeve

Afgelopen periode zomer stelden 3 fokkers hun bedrijf open voor belangstellenden. Bert van Abeelen (Jacobushoeve, Dorst), Aalt van de Bunt (Dronten) en Jack Renken en Lisette van Es (Jandlis, Dronten) gaven een toelichting op hun bedrijfsdoelstelling en fokbeleid. Ook gaven zij tips over natuurlijke geboortes.
Lees het uitgebreide verslag in de Update.
 

Nieuwe fokwaarden en aanbevolen stieren

stierenkaart BWB

Afgelopen meetseizoen zijn van 1371 dieren de binnenbekkenmaten gemeten. Hiermee zijn de nieuwste fokwaarden voor binnenbekkenhoogte en -breedte berekend voor Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont. De fokwaardenlijsten BBM 2017 vindt u hier voor BWB en hier voor VRB.

Regio-bijeenkomsten "Fokkerij" met barbecue

Tara natuurlijk geboren fokproduct Renken-vanEs BNL

De zomer staat voor Bewust Natuurlijk Luxe in het teken van regionale bijeenkomsten rondom het thema Fokkerij.
Verspreid over het land zijn we welkom op diverse VRB- en BWB-bedrijven, waar iedere veehouder op zijn of haar eigen wijze actief bezig is met natuurlijke geboorten. Naast wat theoretische kennis over fokkerij zullen de lijsten met aanbevolen stieren voor beide rassen toegelicht worden.
Daarna wordt de verdieping gezocht aan de hand van enkele koeien, die opvallen qua bekkenmaten, afstamming en vermogen tot natuurlijk afkalven.

Pagina's