Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Zeer geslaagde praktijkdag Utrecht

BNL praktijkdag Utrecht

Voor het onderdeel kennis van natuurlijke afkalvingen organiseerde Bewust Natuurlijk Luxe in samenwerking met de Faculteit Diergeneeskunde  en de KNMvD een druk bezochte praktijkdag in Utrecht.
’s Ochtends werd college gegeven door Herman Jonker van de Faculteit. Hij behandelde alle fases van een afkalving. Ten eerste het herkennen van het op gang komen van de geboorte. Vervolgens het bepalen of een vaginale verlossing verantwoord is en tot slot het verlossen zelf. Jonker gebruikte beeldende uitspraken zoals “Je kunt de ontsluitingsfase vergelijken met het leegknijpen van een tube tandpasta.” en “Soms hoor je echt ‘ploeink’ als kop en pootjes niet door het bekken passen.”
 
’s Middags konden de veehouders de opgedane kennis zelf toepassen. Onder begeleiding van dierenartsen Herman Jonker, Hilde Aardema, Iris Kolkman en Mark van der Heijden werd in de practicumzalen uitleg gegeven en gedemonstreerd hoe zaken te doen. Alle veehouders konden zelf oefenen met opvoelen, kettinkjes aanleggen, maatnemen (met 1 persoon trekkracht), trekken als hulp bij de geboorte (met 2 personen) en het kalf halverwege  draaien, omdat het dan makkelijker met de heupen door het bekken past. Ook het verlosapparaat werd gebruikt bij de oefeningen.
Alle veehouders waren lovend over de dag: “Wat een geweldig college! En dan meteen ’s middags kunnen oefenen, dat is uniek. En zelfs de kleinste details kon je vragen.”
 
Kijk voor een impressie het tv-item van Nieuwe Oogst