Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Mijlpaal: De duizendste bekkenmeting is verricht!

Op de goed bezochte algemene jaarvergadering van het stamboek Verbeterd Roodbont Vleesras in Zoeterwoude had voorzitter Johan van der Ven mooi nieuws vanuit het project Bewust Natuurlijk Luxe. “Deze week is de duizendste bekkenmeting verricht! En het mooie is dat we vanmiddag bij dat bedrijf op bezoek gaan.”

Van der Ven informeerde de leden over de resultaten van het project tot nu toe en de activiteiten voor dit jaar. “Er is al veel gebeurd, zoals de lancering van VleesveeNET en de film over het bekkenmatenmeten. De kennisdag in oktober in Utrecht was zeer de moeite waard.” Van der Ven vond het erg jammer dat daar niet meer VRB-fokkers waren. “Eind van dit jaar komt er weer een landelijke kennisdag. Ik hoop echt dat u daar allen naar toe komt!”

Oproep tot meten van bekkenmaten
Het bekkenmaten meten is een belangrijke sleutel in de omslag naar meer natuurlijke geboorten. “Daarom loopt dit nu via het project Bewust Natuurlijk Luxe”, legde Van der Ven uit. Na een uniformeringstraject zijn er drie bekkenmeters actief via Bewust Natuurlijk Luxe. “Doe hier vooral aan mee. Voor de kosten hoeft u het zeker niet te laten. Per dier is dit €5 tot €7,50 en de voorrijkosten zijn €30. En EZ betaalt daar ook nog eens de helft van!” Voor de fokkerij via bekkenmaten benadrukte de stamboekvoorzitter nog eens het belang van de stamboekregistratie, het gebruiken van KI-stieren en het invullen van deklijsten bij natuurlijke dekking.

Ambities in 2016
Van der Ven lichtte tijdens de jaarvergadering de ambities van het VRB-bestuur voor 2016 toe:

  • Met de leden in beweging komen om het ras te behouden, staat met stip op 1.
    “Niet voor niets had mijn voorwoord in de kerstnieuwsbrief de titel ‘Bittere noodzaak’.”
  • Op termijn naar meer natuurlijke kalvingen komen.
    “Denk en doe positief mee, en realiseer je dat je niet alles er nu meteen af hoeft te trekken.”
  • Meer dieren op de keuring,
    “Graag inclusief mooie demogroepen voor Bewust Natuurlijk Luxe.”

Uitreiking Keijl Flevo prijzen 2015
Sinds 2014 kent het Stamboek Verbeterd Roodbont de prijs voor de ruimst gemeten koe en de ruimst gemeten stier binnen het ras. De prijzen voor 2015 werden uitgereikt aan Johan van der Ven voor zijn koe Dina 27 (geb. 16-04-2010) met de maten 23,5 bekkenhoogte en 19,5 cm bekkenbreedte. Jaap van Beukelen kreeg voor het tweede achtereenvolgende jaar de prijs voor de stier met de ruimste maten. Het bekken van zijn stier Frans van 't Veerhuis (geb. 28-09-2011) is gemeten op 19 cm hoogte en 15 cm breedte.

Bedrijfsbezoek Sjoerd en Lisette Witteman, Zoetermeer
De VRB-houders gingen naar het officiële gedeelte op bedrijfsbezoek bij Sjoerd en Lisette Witteman-Verhoog. Zij runnen een bedrijf met Groene Hart Runderen van beide dikbilrassen. Van de circa 15 eigen fokkoeien worden de bekkenmaten gemeten. Verder kopen ze jaarlijks nog zo’n 15 koeien aan om voldoende dieren te kunnen leveren voor de slacht. Ook worden jaarlijks ongeveer 30 roséstierkalveren geleverd aan diverse slagers.

Sjoerd geeft aan dat het komen tot meer natuurlijke geboorten een kwestie van de lange adem is. Hij vindt het vanzelfsprekend om mee te doen aan deze omslag. “Wij dragen graag ons steentje bij om beide rassen te behouden in Nederland.” Op de vraag of hij verwacht dat het fokken naar ruimere bekkens ten koste zal gaan van de kwaliteit van het vlees, geeft Sjoerd aan dat hij denkt dat de koe misschien fenotypisch iets gaat veranderen op termijn. “Maar de kwaliteit, kleur en smaak van het vlees wordt hoofdzakelijk bepaald voor het voeren en niet door het uiterlijk.” Lisette vult aan “Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk om de fijnheid te behouden. Als een langere koe gepaard gaat met langdradiger vlees, dan doen we het niet goed.”