Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Het gebit van een varken

afbeelding van Anita Hoofs

Hoe ontwikkelt het gebit van een varken zich? Het melkgebit van een varken bestaat uit 28 tanden en het blijvend gebit uit 44 tanden. Op een leeftijd van circa 22 maanden is het "volwassen" gebit compleet. Varkens hebben vier soorten tanden.

  • Snijtanden (Incisors). Zoals de naam al zegt, dienen snijtanden om voedsel af te snijden tijdens het kauwen.
  • Hoektanden (Canines).De hoektand is het deel van het dierlijke gebit dat grip op het voedsel geeft en ook als wapen kan worden gebruikt. De tand is daarom puntig van vorm.
  • Valse kiezen (Premolars) De valse kiezen bevinden zich direct achter de hoektand. Ze zijn kleiner dan de echte kiezen. De valse kiezen hebben in voorachterwaartse richting een enkelvoudige knobbelstructuur. De functie is het vermalen van het voedsel, meestal door roterende bewegingen. De functie is het vermalen van het voedsel, meestal door roterende bewegingen.
  • Echte kiezen (Molars). De echte kiezen zijn  tanden in de achterste delen van de mond, achter de valse kiezen. Zij hebben in voorachterwaartse richting een dubbele knobbelstructuur. De functie is het vermalen van het voedsel, meestal door roterende bewegingen

 
In onderstaande tabel staat de de leeftijd dat er tanden bijkomen en de leeftijd dat gewisseld wordt van melk- naar permanent gebit.