Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Bijzondere natuurlijke geboortes

De maand maart was voor de familie Van Beukelen de maand van de bijzondere natuurlijke geboortes. Op 8 maart kalfde hun vaars Daphne 5 van Kralo natuurlijk af. Een bijzonder moment. Het vaarsje had namelijk slechts een bekkenhoogte van 18 cm en bekkenbreedte van 14,5 cm. Eind maart werd de familie Van Beukelen verrast door een natuurlijk geboren tweeling.

Het vaarskalf van 8 maart woog 40 kilo bij de geboorte, na een draagtijd van 285 dagen. De vader van het vaarskalf is de stier Gertinus.
De stierkalveren werden geboren op 26 maart uit een 3e kalfs koe. De vader van de koe is Jacode; de vader van de kalveren Tom van 't Veerhuis.
Het eerste stierkalf werd supervlot geboren. "De koe was bezig en we dronken een kwartiertje thee. Terug in de stal lag het kalf er al bij!" aldus Marga van Beukelen. 4 uur later kwam de grote verrassing: er staken weer 2 pootjes uit. Na het eerste kalf van 40 kilo, kwam nog een tweede kalf van 50 kilo! Beide kalveren, de ene bont en de ander eenkleurig rood, maken het goed. Ook de koe maakt het prima. Ze heeft een goed uier met voldoende biest. Ondanks de bekkenmaten van 20 cm hoog en 18,5 cm breed waren de veehouders bang dat een kalf van Tom niet normaal geboren zou kunnen worden. "Maar dit viel dus mee!  En we hebben ook 250 euro dierenartskosten bespaard!"
 
Bedrijf Van Beukelen
Veehouders Jaap en Marga van Beukelen laten de bekkenmaten van hun koeien al jaren meten door pelvimetristen (bekkenmatenmeters), om beter in te kunnen schatten of een koe natuurlijk af kan kalven. De Nieuwe Oogst heeft pas geleden een filmpje hierover gemaakt op hun bedrijf in Pesse.
 
In oktober was het bedrijf Van Beukelen met hun koe Daphne's Gravin al succesvol tijdens de Nationale Vleesvee Manifestatie. De Verbeterd Roodbont vleeskoe werd uitgeroepen tot algemeen Nederlands Kampioen. Van Beukelen werd geprezen voor hun inspanningen om koeien op natuurlijke wijze af te laten kalven.