Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Annie Schreijer-Pierik: “Goed dat jullie natuurlijke geboorten actief oppakken”

De informatie- en demostand van Bewust Natuurlijk Luxe op de Nationale Vleesvee Manifestatie 2015 in Zwolle kon op veel belangstelling rekenen. Diverse houders van Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont kwamen langs om vragen te stellen over de omslag naar meer natuurlijke geboorten. Ook Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik was enthousiast over de aanwezigheid van Bewust Natuurlijk Luxe op de Manifestatie. “Je moet laten zien wat je doet, ook daar waar je mogelijke tegenstanders kunt treffen.”

Schreijer-Pierik liet zich in de stand informeren over de stand van zaken in het project en de naderende kennisdag op 31 oktober 2015. “Heel goed dat jullie actief werken aan dit maatschappelijke item, dat ook in Europa zwaar weegt.” Op individueel niveau zijn er al veehouders die werken aan meer natuurlijke geboorten. Zo gaf een van de standbezoekers aan op zoek te zijn naar een stier voor natuurlijke dekking, met een indicatie voor natuurlijke geboorten. Daarnaast wil ik hij komend jaar beginnen met het meten van bekkenmaten. Een BWB-fokker vertelt over zijn ervaringen met natuurlijke geboorten. “Risico’s houd je altijd.
Na vier natuurlijke geboortes ging het bij de vijfde, met assistentie van de dierenarts, toch nog mis.” Hij laat
zich daardoor niet ontmoedigen. “Dat hoort bij het vak.”

Demodieren gooien hoge ogen
Andere bezoekers hebben meer twijfels. Kunnen dieren met ruime bekkenmaten wel voldoen aan het huidige fokdoel? Fokkers zijn bang dat dit niet het geval is en dat hun dieren bij keuringen dan niet meer mee kunnen doen in de top. De dieren in de demostand lieten anders zien. Voor de demostand waren er speciaal dieren van beide rassen geselecteerd met een ruime bekkenmaat, die natuurlijk gekalfd hebben of die natuurlijk geboren zijn. Eén van de Verbeterd Roodbonten van de demostand gooide later op de dag hoge ogen tijdens de keuring. Daphne’s Gravin van Jaap en Marga van Beukelen, won het kampioenschap oudere koeien van Van Volenbeek’s Lativa 31 van projectambassadeur Bert van Abeelen. De reservekampioen is representant van het nieuwe fokdoel, waarbij een hoogtemaat van 140 cm de nieuwe norm is, en heeft natuurlijk afgekalfd. Daphne’s Gravin werd, met haar bekkenhoogte van 21 cm en één natuurlijk geboren kalf tot nu toe,  zelfs gekroond tot nationaal kampioen!

Belgisch witblauw
Van Belgisch Witblauw waren drie dieren van verschillende leeftijd te bekijken. Van fokker Han van Heesch stond er het natuurlijk geboren kalf Daantje en de vaars Inflorescence. Die laatste is via import verkregen uit een Belgische veestapel waar het percentage natuurlijke geboortes ruim boven de 60% ligt. Van Ronald Wolters was de vierjarige koe Renate te bewonderen. Zij mat op ruim tweejarige leeftijd de bekkenmaat 20,5 cm hoog. Wolters: “Ik heb haar, na 2 stoere kalveren, nu gedekt met Germinal. Die geeft iets lichtere kalveren, waardoor de kans op een natuurlijke geboorte toeneemt.”

Keuzes maken voor natuurlijke geboorten
Tijdens die huldiging drukte Annie Schreijer-Pierik de fokkers van beide rassen op het hart om de ruimte die met het Plan van Aanpak “Naar meer natuurlijke geboorten” is verkregen actief te benutten. “U hebt het heft in eigen handen. Het zijn uw keuzes waarmee u de omslag kunt maken en daarmee beide rassen kunt behouden voor dit land.”

Het verslag is ook hier te downloaden. Veehouders die meer handvatten zoeken voor deze omslag zijn zaterdag 31 oktober van harte welkom op de kennisdag van Bewust Natuurlijk Luxe. Zie voor meer informatie: www.vleesveenet.nl/kennisdag.
 


BijlageGrootte
PDF icon bewust_natuurlijk_luxe_op_nvm_2015.pdf475.46 KB