Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Aanbevolen stieren 2019

Stieradvieskaarten BWB en VRB Natuurlijke geboorten

Aan de vooravond van de NVM 2019 zijn de stieradvieskaarten BWB en VRB geupdate. U kunt in de stand van Bewust Natuurlijk Luxe een geprint exemplaar ophalen. BNL staat tussen de stands van de stamboeken VRB en BWB.
Op de kaarten staan stieren die worden aanbevolen om natuurlijke geboorten te bevorderen. Enerzijds bevatten de kaarten stieren met (vaak dubbel)  positieve fokwaarden voor bekkenhoogte en -breedte. Anderszijds zijn er zootechnische indexen die aan dat doel bijdragen. Denk hierbij aan geboortegemak-kenmerken zoals drachtduur en geboortegewicht.
 
Maak bij uw fokbeleid gebruik van deze Stieradvieskaarten. Voor fokken naar een ruimer bekken selecteert voor uw volgende generatie fokdieren het beste op fokwaarde bekkenhoogte. Dit is het meest bepalend voor de mogelijkheid voor natuurlijk afkalven, maar niet het enige kenmerk. Kies zeker voor die dieren waar u mee verder wilt fokken liefst dubbel-positieve stieren, dus met een plus voor hoogte én breedte, zodat het kalf vanuit de vader een dubbele plus mee krijgt voor een ruimer bekken. Hetzelfde geldt voor de koeien. Selecteer met behulp van uw Bedrijfsoverzicht Binnenbekkenmaten op positieve fokwaarden binnenbekkenmaten. U ontvangt dit overzicht nadat CRV de fokwaardenrun heeft gedaan na een meetseizoen, meesstal eind mei. Koeien en stieren met een sterk negatieve fokwaarde bekkenhoogte zou u niet moeten inzetten voor de volgende generatie fokdieren.
Alle stieren op de stieradvieskaarten zijn beschikbaar. Stieren die niet meer beschikbaar zijn, treft u niet op de kaarten aan.

 
Vraag voor advies de foktechnische commissies van de stamboeken of BNL-praktijkcoördinator Bert van Abeelen (06-23928264).